HASAN KESER VE KEMALIYE

Hoş Geldiniz!   KÜNYEM       ZİYARETÇİ DEFTERİ        İLETİŞİM

Bugün : 20 Nisan 2024 Cumartesi

ANA SAYFA
ATATÜRK
Fotograf Galerisi
Kemaliyeden Ayrilanlar
Yagli Boya Tablo Satisi
Çesmeler ve Degirmenler
Halkin Geçim Kaynaklari
Mahalle ve Camiler
Adi Neden Kemaliye ?
Çarsi Esnafi 1960'li Yillar
Tarihi Kalintilar
Kemaliye'in Sosyal Yapisi
Cografi Yapisi
Kemaliye Telefon Rehberi
Kemaliye & Kurtulus Savasi
Kemaliye'nin Belde Olusu
Basinda Hasan KESER
Yunanistan Muhacirleri
Bulgaristan Muhacirleri
Bagcilikta Tarim Takvimi
Pendohorya nedir?
Iletisim

Salihli Sergim
Fethiye Sergim
Salihli Canim 18 Sergim

Ziyaretçi Defteri
Atatürk Büstü
Sht.Ast.Osman ERSOY.I.ö.o

Online Briç Oyna
Satranç Oyna

Siirlerim

Defteri Oku
Defteri Yaz

 
BULGARISTAN MUHACIRLERI
          93 MUHACIRLERI: 1877-1878 Osmanli-Rus harbinde (93 HARBI) Ruslar Sofya'ya sefer düzenlerler.yol üzerindeki tüm Türk köylerini yakip yikarlar.Iskence gören tüm köylerden Türkiye'ye göç baslar. Bunlardan FLIBE Göçmenleri eski adi pendehorya olan KEMALIYE'ye yerlestirilmislerdir.Yil 1936 Türk hükümeti ile Bulgar hükümeti muhacir antlasmasi imzalarlar. Lakin Baskomutan ATATÜRK'ün Hatay israri bu antlasmayi bir yil erteler. Bu sirada tüm mal varliklarini satarlar.Yil 1937 Agustos: SUMNU ili Razgrat kazasi Karagözköy (VESELINA) dan Bulgar hükümeti 35-40 hane Türk ve müslüman aileyi kamyonlarla bir ikindi vakti Varna'ya getirir ve gemilere bindirirler.Ertesi gün sabah vakti Istanbul ve Çanakkale bogazindan geçerek Izmir Urla'ya gelirler. Bir ay Urla da misafir edilirler.Sonra kafilenin yarisi (pendehorya) Kemaliye'ye diger yarisi Didime gönderilirler.Kemaliyedekilere 10 ar dönüm arazi verilir.
          Ilk zamanlar camilerde yatip kalkarlar daha sonra muhtarlik heyeti, bir kararla simdiki cumhuriyet mahallesinin bulundugu bos tepeye ev yapmalari için sinirsiz arazi tahsis eder burada bahçesi genis evler yaparlar. Didim'e gidenlere de 10 ar dönüm arazi beygir, pulluk ve tohum verilir. Iki yil burada yasarlar kumsalda istedikleri tarimi isleyemeyince 1938 de bir kisim muhacir Didim'de kaldi bir kismi da 10 ar dönüm araziden imza karsiligi feragat ederek Söke-Tire-Ödemis-Bozdag-Salihli üzerinden Kemaliye'ye at arabasi ve develerle nakil edilir.
          Daha önce gelenler ayni köylü ve akraba olduklari için sahiplenirler.onlarda ayni mahalleye yerlesirler Burada toprak reformuna kadar Helimler ve hashaslarin tarlalarina ortak bakarlar.Tütün,arpa,bugday bakla ekip biçerler.Toprak reformunda devletten cüzi bir para karsiligi toprak satin aldilar ve islediler. Iki yil önce gelenler devletin verdigi arazileri canla basla timar ettiler.Muhtar Kör KAZIM (Girgin)Kemaliye'ye en son dahil olan bu muhacirlere çok iyi davranir.Yillarca çok iyi geçinilir, dost-arkadas-yaren-dünür-olunur, halada öyle. Bundan sonrada devam eder diye düsünüyorum.
          (Kaynak:Hüsniye SERCAN-Sabri SENGEL.) :::: Tüm Kemaliye halkina saygilarimla...

FOTOGRAF SEÇ

   

Copyright © Hasan KESER