HASAN KESER VE KEMALIYE

Hoş Geldiniz!   KÜNYEM       ZİYARETÇİ DEFTERİ        İLETİŞİM

Bugün : 27 Nisan 2024 Cumartesi

ANA SAYFA
ATATÜRK
Fotograf Galerisi
Kemaliyeden Ayrilanlar
Yagli Boya Tablo Satisi
Çesmeler ve Degirmenler
Halkin Geçim Kaynaklari
Mahalle ve Camiler
Adi Neden Kemaliye ?
Çarsi Esnafi 1960'li Yillar
Tarihi Kalintilar
Kemaliye'in Sosyal Yapisi
Cografi Yapisi
Kemaliye Telefon Rehberi
Kemaliye & Kurtulus Savasi
Kemaliye'nin Belde Olusu
Basinda Hasan KESER
Yunanistan Muhacirleri
Bulgaristan Muhacirleri
Bagcilikta Tarim Takvimi
Pendohorya nedir?
Iletisim

Salihli Sergim
Fethiye Sergim
Salihli Canim 18 Sergim

Ziyaretçi Defteri
Atatürk Büstü
Sht.Ast.Osman ERSOY.I.ö.o

Online Briç Oyna
Satranç Oyna

Siirlerim

Defteri Oku
Defteri Yaz

 
KEMALIYE'NIN SOSYAL YAPISI


        Gediz nehri kiyisinda bulunan bir ayak izi bu yöre tarihinin 26.000 yil öncesine dayandigini göstermektedir.
  Bilinen yazili tarihe göre MÖ:159 yilina kadar bu yörede Troyalilar-Hititler-Assuvalilar-Lidyalilar-Persler-makedonyalilar-ve Romalilar hüküm sürmüstür.
MÖ.159 yilinda Bergama krali 2. Attalos Romalilarin destegiyle Attalos-Philadelphia-Gördük-Maneonya ile birlikte PENDOHORYA'yi kurmustur.
Fakat Romalilar MÖ.129 da bergama kralligina son vermistir. MÖ.17 de Roma imparatorlugu dogu ve bati olmak üzere ikiye ayrilmis  Dogu Romaya Bizans devleti adi verilmistir.
1338 yilina kadar Bizanslilar yasamis sonra Oamanlilar ele geçirmistir.
 Kasaba 1500-1570 yillarinda nahiye merkezligi yapmistir. Halkin çogunlugu Saruhan Beyligi döneminde Usak-Banaz-Kula-Hayalli-Alasehir ve Yaylar'dan gelip yerlesen Türk ve Türkmen (Kirbizlilar) yörüklerindendir. Uzun yillar Bizanslilar ( Muhtar ILLIE- Konstantine-Kalayci-Atena-Kimion gibi ileri gelenler) ve Türkler birlikte yasamislardir.
93 Harbi denilen1877-1878 de yapilan Osmanli Rus harbinden sonra Kafkaslardan ve Balkanlardan ( FILIBE) den gelenler Pendohoryaya yerlestirilmislerdir.
Ayrica Birinci Cihan harbinden sonra 1924 deki mübadele yoluyla Yunanistan- Selanik- KAVALA ve Makedonyadan gelen muhacirler yerlestirilmistir. 1938 de Bulgaristan, Sumnu- Razgrat-Vesalina(Karagözköy) den gelen bir gurup muhacirde Kasabanin sosyal yapisina dahil olmuslardir.
Ayrica 1950 lerde Halil Ibrahim Dayi-Süleyman-Mümin-Zeynep-Ahmet-Hademe Mehmet- Hasirci Mahmut gibi sahsiyetler Bulgaristandan göç gelmislerdir.5-10 yil Kemaliyede ikamet edip Alasehir ve Bursaya göç etmislerdir.Bir tek (Ilkokulda görevli ) hademe Mehmet Amca1960 li yillarin sonu 1970 li yillarin basina kadar Kemaliyede görev yapip daha sonra oda Köyü terk etmistir.


   

Copyright © Hasan KESER